Presentada la nova web dedicada

a l’obra de Joan F. Mira

 

www.joanfmira.info

 

Recull fragments dels seus llibres, una selecció d’articles i un exhaustiu recull d’entrevistes, crítiques i altres textos sobre la seua obra, “una de les més personals i sòlides de la nostra literatura”

 

El 2004 Mira va obtenir el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

 

Des d’avui és consultable a internet la nova web dedicada a Joan F. Mira (València, 1939), autor d’una àmplia obra que inclou les novel·les Purgatori (Premi Sant Jordi 2002), Borja Papa (1996) i Els treballs perduts (1989), i els assaigs Crítica de la nació pura (Premi Joan Fuster 1984, reeditat el 2005), Sobre la nació dels valencians (1997) i Sobre ídols i tribus (1999).

 

Mira també és conegut pels assaigs de divulgació que ha publicat a l’editorial Bromera, d’Alzira —com ara La prodigiosa història de Vicent Blasco Ibáñez (2004) i Els Borja: família i mite (2000)— i per les noves traduccions que ha fet de la Divina Comèdia (2000) i els Evangelis (2004).

 

La web inclou fragments de 30 llibres de Mira, una selecció dels seus articles publicats des de l’any 1974 i un recull de més de cent articles d’altres autors sobre la seua obra, incloent-hi nombroses entrevistes. Així mateix, diferents especialistes comenten breument els diversos vessants de l’obra de Mira: narrativa (a càrrec de Joan Josep Isern), assaig polític (Jordi Sebastià), antropologia (Josepa Cucó), obra periodística (Enric Sòria) i traduccions (Isidor Cònsul).

 

L’objectiu: la difusió de l’obra de Mira

 

La web s’adreça tant als estudiosos com, sobretot, al públic en general. L’oportunitat de disposar en línia d’una mostra ben representativa de l’obra d’un dels nostres autors més prestigiosos i més ben valorats per la crítica no hauria de passar desapercebuda per als professionals de la llengua i la literatura.

 

En paraules del crític J.J. Isern, “Joan F. Mira va bastint a poc a poc, sense moure gaire fressa, una de les obres més sòlides i personals de la nostra literatura”. L’objectiu de la web és justament la difusió a la xarxa d’aquesta obra.

 

El recull i la digitalització de tot aquest material ha representat prop d’un any de treball. S’ha comptat amb la col·laboració del mateix Mira, com també de tots els seus editors. Si es publicara en format paper, el contingut del que hi ha a la web equivaldria a un volum de més de 1.000 pàgines.

 

La web inclou un potent cercador intern i la possibilitat de comprar els llibres de Mira per internet, gràcies a la col·laboració de Llibres.com.

 

Sinergies entre els diversos vessants de l’obra de Mira

 

La iniciativa pretén també crear sinergies entre uns vessants i altres de l’obra de Mira; així, els qui estiguen familiaritzats amb les seues novel·les podran accedir fàcilment als seus articles, mentre que el lector habitual del Mira columnista podrà descobrir ací la seua habilitat com a narrador o la solidesa dels arguments que presenta la seua obra assagística. Tot plegat, una invitació per continuar llegint i descobrint el seu univers particular.

 

En el futur la web s’ampliarà amb nous continguts i una selecció més exhaustiva dels articles publicats per Mira als diversos mitjans en què col·labora.

 

Un projecte de la Xarxa de Mots

 

La iniciativa de fer aquesta web ha sorgit de l’associació Xarxa de Mots, dedicada a la promoció de la llengua i la literatura catalanes per internet i les noves tecnologies. Altres projectes de la Xarxa de Mots en marxa són les webs Lletres.net, dedicada a Josep Pla, i el butlletí ‘Cada dia un mot’, que compta amb prop de 6.000 subscriptors.

 

L’elaboració d’aquesta pàgina ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana l’any 2005. La coordinació ha anat a càrrec de Jordi Palou i el disseny i la programació són de Miquel Soler.

 

Per a més informació: correu@joanfmira.info • Jordi Palou 619 317 347 • 1 / febrer / 2006